Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Vi nu har fået værtsrollen for Århus Universitets interessante Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

Vi begynder med 3 meget interessante foredrag, se nedenfor.


Foredragene live-streames direkte fra Århus Universitet til vores lokalitet.


Der er gratis adgang, og mødetid er kl. 18.45.


Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden?

ved DNA-forsker Eske Willerslev.


Hør hvordan fortidens DNA kan fortælle os hvorfor vi mennesker ser forskellige ud og rammes af forskellige sygdomme, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.

Og hvad kan vi forvente at konsekvenserne af de globale klimaforandringer bliver? Disse spørgsmål, og mange andre, kan fortidens DNA hjælpe med at give svar på.






  • Dato: tirsdag d. 26. september 2023
  • Mødetid kl. 18.45
  • Tid: 19.00 - 21.00
  • Sted: Gamle Skole Sæby

Hvordan fungerer hjernen?

ved professor og overlæge Leif Østergaard.


Vores hjerne består af over 100 mia. celler som kommunikerer med hinanden i komplicerede netværk. Men hvordan hjælper hjernen os med at lære nye færdigheder og med at navigere i en stadig mere kompleks verden? Og hvorfor svækkes disse evner undertiden med alderen?

Hør om hvordan forskerne de seneste årtier har opnået en række gennembrud i vores forståelse af hjernen – takket være bl.a. teoretisk fysik og avanceret skanner-teknologi. Vi har nu en omfattende viden som dagligt kommer patienterne til gode.


  • Dato: tirsdag d. 24. oktober 2023
  • Mødetid: kl. 18:45
  • Tid: 19.00 - 21.00
  • Sted: Gamle Skole Sæby

Antistof og antiverden

ved fysiker Jeffrey S. Hangst


Ordet ‘antistof’ fremkalder ofte vilde forestillinger om fx dommedagsvåben eller energikilder til rumskibe. Men hvad er de videnskabelige facts om antistof?

I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction.

Og hvorfor er der så stor interesse for dette gådefulde antistof? Fordi universet slet ikke burde eksistere. For da universet opstod ved Big Bang, burde der være skabt lige meget stof og antistof, og de ville tilintetgøre hinanden. Men antistoffet er pist forsvundet.

Studier af antistof gemmer måske på nøglen til at forstå hvorfor at fx stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.

I foredraget vil du få en introduktion til fysikernes teori bag antistof og dernæst en dybere gennemgang af det eneste antistofatom som det er lykkedes forskerne at fremstille: antihydrogen. Antihydrogen, som også kaldes antibrint, er antistof-modstykket til det mindste atom i vores almindelige stofverden, hydrogen – hvis struktur Niels Bohr optrevlede for mere end 100 år siden.

Hvordan er antiverdenen? Har antihydrogen den samme struktur som hydrogen? Falder den opad eller nedad? Få svaret på disse spørgsmål i forelæsningen.

  • Dato: tirsdag d. 7. november 2023
  • Tid: 19.00 - 21.00
  • Mødetid: kl. 18.45
  • Sted: Gamle Skole Sæby

Afholdte Events:

Udstilling om relationen mellem N.A. Holten fra

Krabbesholm og maleren L. A. Ring

Udstillingen med plancer og foredrag af

Karl Johan Rubæk på åbningsdagen. 


Perioden 6. oktober til 9. oktober (kl. 14-18)

Sted: Den Gamle skole - Tingstedet 6, Sæby


N. A. Holten Event